לפני מספר ימים הוצאתי את ערכת ראש השנה על מנת לעזור לכם להתארגן עם ארוחת החג.
אחרי שפירסמתי את הערכה לראש השנה, כתבו לי רבים שהאתגר הכי משמעותי שלהם זה להתארגן בנחת עם ההכנה של הארוחה.
שאלו אותי –
איך אפשר להכין מראש? מה להכין מראש? איך לשמור על הכוחות והאנרגיה ולא להגיע לחג עייפים ותשושים מרוב שעות של עמידה במטבח?
אז הנה מה שאני עושה:
בארועים משפחתיים כמו ארוחות חג, אני אוהבת לזכור ולשמור על העקרונות שלי .
אמנם לפעמים הרבה יותר קל לזרום עם האורחים, הקרובים והמשפחה, ולעשות מה שהם יאהבו לאכול,
אבל דוקא בארועים האלו אני אוהבת לחשוב ״מה אני אוהבת לאכול ויכולה להכין, שגם אחרים יאהבו?״
אני לא מוותרת על העקרונות שלי, ולא משנה אם אני מארחת ומכינה את כל ארוחת החג, או אם אני מתארחת ומביאה איתי משהו.
יש לי 3 עקרונות חשובים שהולכים איתי כל פעם שאני צריכה להכין ארוחה (חגיגית, יומיומית, קטנה או גדולה):
- ירקות הם המרכז של הארוחה. הם יכנסו לכל מתכון (חוץ מעוגות ועוגיות…)
- בישול ביתי ותפריט שמכיל אוכל אמיתי ורכיבים אמיתיים הוא הבסיס (רכיבים איכותיים ללא כימיקלים).
- רכיבים עם ערך תזונתי גבוה וצפיפות תזונתית גבוהה (שזה אומר שבכל ביס שאנחנו אוכלים הגוף יקבל ערך תזונתי גבוה. הרבה מינרלים, ויטמינים, נוגדי חמצון, סיבית תזונתיים וכד׳).
אז עם העקרונות האלו אני ניגשת לתכנון והכנת הארוחה:
איך אני מתכננת ומתארגנת לקראת ארוחת החג?
- אני יושבת על המתכונים שלי ועל האינטרנט ומחפשת את המתכונים שאנחנו הכי אוהבים ומתאימים לחג.
אני עושה רשימה של כל המתכונים שיהיו בארוחת החג לפי קטגוריות:- מרקים
- מנות עיקריות
- תוספות
- סלטים
- קינוחים
- עוגות ועוגיות
- מתוך המתכונים שבחרתי אני יוצרת רשימת רכיבים ובודקת מה יש לי בבית ומה אני צריכה לקנות. ואז עושה רשימת קניות.
- כדי לחלק את העבודה ולא לעמוד לפני החג שעות ארוכות במטבח, אני בודקת לפי המתכונים מה אפשר להכין מראש, מה אפשר להקפיא ומה צריך להעשות ביום הארוחה עצמה, ופשוט מעדכנת ברשימת המתכונים שלי. (הסבר מפורט על מה ניתן להקפיא בהמשך הפוסט).
- אני מחליטה על יום קניות והולכת לקנות את המצרכים. משתדלת לרכז את כל הקניות ליום קניות אחד בלבד. לא יותר. אצלי יום הקניות במהלך כל השנה הוא שישי בבוקר, ולכן אני מתארגנת עם הרשימות שלי בזמן.
- אם יש מתכונים שאני מכינה שבועות מראש, אז את הרכיבים שלהם אני צריכה לקנות דבר ראשון. את המתכונים שאני אכין ממש לקראת ערב החג, אני אקנה בשבוע האחרון.
- בחזרה מהקניות שוטפת הכל, מייבשת היטב ומאחסנת בקופסאות אטומות. תמיד שואלים אותי אם הירקות והפירות לא מתקלקלים מהר יותר כשהם שטופים. אז לא. להפך. אחרי ששטפנו, יש לייבש היטב ולאחסן בקופסאות אטומות במקרר. כך זה ישאר טרי הרבה זמן. אם הם לא יהיו יבשים, אז הם יתקלקלו מהר.
- כשבועיים לפני ערב החג אני משתדלת לעמוד במטבח קצת כל יום, ולהכין מראש מה שניתן להכין, ולהקפיא.
ניתן להכנה, בישול והקפאה מראש:
- מרקים (אם יש רכיבים טריים שצריכים להכנס למרק, אותם לא נקפיא ונוסיף אותם לפני ההגשה. נקפיא רק את המרק המבושל).
- מנה עיקרית (בשר, עוף, קציצות דגים)
- רוטב לדגים
- תוספות שניתן להקפיא – אורז, קוסקוס, קינואה, קטניות (שעועית, עדשים, חומוס), פשטידות, קציצות, ירקות מבושלים (מלבד ירקות שורש אלא אם כן הם מיועדים למרק טחון)
- תוספות שלא כדאי להקפיא – תפוחי אדמה, בטטות וירקות שורש אחרים
- רטבים לסלטים
- סלטים מבושלים – חומוס, חצילים, מטבוחה, וכד׳
- עוגות מסויימות ניתנות להקפאה
- לחם/חלה – ניתן להכין מראש ולהקפיא
לא מומלץ להקפיא –
- סלטים עם ירקות טריים ומאכלים שמכילים ירקות טריים.
- דגים – פילה דג/פרוסות דג/דג שלם – דגים מתייבשים בקלות, לכן מומלץ לבשל את הדג לפני ההגשה. יש אפשרות להכין את הרוטב מראש ולהקפיא, ואז להכניס את הדג לרוטב ולבשל לפני הארוחה.
אלו קווים מנחים שיכולים לעזור לכם בתכנון הארוחה. כמובן שכל מאכל לגופו, ויכול להיות שיש לכם מאכלים מסורתיים שיתנהגו אחרת.
לכן חשוב שתחשבו, האם המאכל משנה את המרקם/הטעם שלו אחרי ההקפאה? אם לא, הכינו מראש, תקפיאו.
ערכת ראש השנה – אני עוזרת לכם להתארגן עם התפריט והמתכונים
הכנתי את המתכונים האהובים עלי וריכזתי אותם ב- 2 מדריכים עם מתכונים מפורטים וסרטוני וידאו.
מה יש בערכה:
- מדריך מתכונים לארוחת החג עם המתכונים מהמטבח שלי. אלו שהמשפחה שלי ואני אוהבים במיוחד
- מדריך מתכונים לסימני החג (הברכות) – מתכונים מיוחדים שאני אוהבת להכין עם רכיבי הברכות
- 7 סרטוני וידאו מהמטבח שלי לחלק מהמתכונים
- הסברים לכל מתכון מה ניתן להכין מראש? מה לשמור במקרר וכמה זמן? מה ניתן להקפיא? מה חשוב להכין ביום הארוחה?
- גירסה טבעונית לכל מתכון שיש בו רכיבים מהחי
לכל הפרטים על ערכת ראש השנה – לחצו כאן
![]() |
![]() |
שיהיה חג שמח
ושנה נפלאה
איילת
מדהים!!! אהבתי מאד! הרעיון של רוטב לדגים זה רעיון אלוף שחוסך המון זמן!!! תודה לך !!! גם מעוצב באופ8ן יפה ימעורר השראה – הצבעים , הכתב והסמלים בצורת לב, הכל כ"כ כיפי לקריאה, אותנטי, תודה לך!
תודה רבה!
אני שמחה שקיבלת ערך.
שיהיה חג שמח ושנה נפלאה!
אשמח לקבל את הערכה לראש השנה!
תודה וחג שמח
הי דליה יקרה,
בשמחה.
הנה הקישור:
https://ayeletrosenfeld.co.il/holidays
שנה נפלאה
איילת