לאחרונה מבינים יותר ויותר שלחיידקים שחיים אצלנו בגוף יש תפקידים משמעותיים מאוד בתפקוד הגוף ובריאותו.
החיידקים והחומר הגנטי שלהם, שמכונים יחד "מיקרוביום", חיים איתנו יחד בגוף שלנו, במערכת יחסים סימביוטית שמשפיעה על ההתפתחות שלנו, התפקוד של הגוף, הבריאות שלנו ואפילו על ההתנהגות שלנו.
המיקרוביום הייחודי של כל אדם מורכב מכמה מאות סוגי חיידקים ובמהלך החיים הרכב החיידקים במיקרוביום מושפע מאינספור גורמים:
- גנטיקה
- סביבת חיים
- תרופות (ואנטיביוטיקה)
- סטרס
- האנשים שמסביבנו
כשאוכלוסיית החיידקים הטובים יורדת, כמות החיידקים המזיקים, הפטריות, השמרים, הוירוסים והטפילים עולה. מערכת החיסון נפגעת. תהליך העיכול נפגע, ואז הגוף לא יכול באמת לספוג את הרכיבים שהוא צריך מהמזון, מה שיכול לגרום לבעיות בריאות.
בנוסף, מחקרים הראו שהמקרוביום משפיע על המח. על מצב הרוח שלנו, ההתנהגות שלנו, החשיבה החדה, המוטוריקה ועוד.
מכיוון שבעולם המערבי יש כל כך הרבה גורמים שמשפיעים לרעה על אוכלוסיית החיידקים הטובים, אנחנו רוצים לעשות הכל כדי לשמור על איזון ועל אוכלוסיית חיידקים טובים משגשגת.
אחת מהגישות היא נטילה של פרוביוטיקה.
פרוביוטיקה אלו הם תוספי המזון שמכילים את החיידקים שיש לנו באופן טבעי במעי.
פרוביוטיקה מהטבע
אפשר ומומלץ לתת לגוף כל יום פרוביוטיקה טבעית.
ירקות טריים שעברו כבישה הם מאכלים שעברו תסיסה ע״י חיידקים, וכך נוצרו מאכלים שעשירים בחיידקים פרוביוטיים, אנזימים ומינרלים.
הכרוב הכבוש הוא המלך. יש לו יתרונות בריאותיים עצומים.
כרוב כבוש מתועש מכיל כמויות גדולות של מלח, לפעמים חומץ שמזיק לגוף, ועבר פסטור בטמפרטורות גבוהות ולכן לא באמת מכיל את החיידקים הטובים.
מאכלים שנעשו בכבישה ביתית מהווים את המאכלים הבריאים שיש.
מומלץ מאוד לשלב בתזונה כל יום מאכלים מותססים (כבושים בכבישה ביתית) כדי לחזק את מערכת העיכול בחיידקים טובים.
הייתרונות של פרוביוטיקה טבעית:
- ירקות כבושים (בעיקר כרוב כבוש) עוזרים לתהליך העיכול ולכן הם נותנים אנרגיה חשובה לגוף, שאחרת היתה מושקעת בעיכול. אנחנו מרגישים הרבה יותר חיוניים ואנרגטיים.
- עוזרים לירידה במשקל
- מכילים אנזימי עיכול שעוזרים גם הם לעיכול קל יותר
- עוזרים לסלק רעלים, במיוחד מהמעי
- מאזנים את אוכלוסיית החיידקים הטובים בגוף
- עוזרים למניעת הכמיהות לסוכר ולפחמימות ומאזנים את התאבון
- ועוד
אפשר אמנם לקנות כרוב כבוש בחנויות טבע, אבל ההכנה שלו היא פשוטה ממש.
(המתכון המפורט בהמשך הפוסט)
הכנת כרוב כבוש – מתכון
החומרים
1 כרוב לבן או סגול (אני אוהבת לערבב את שניהם)
3-4 עלי כרוב שלמים
4 כוסות מים
1 כף מלח
אופן ההכנה
- לשמור 3-4 עלי כרוב שלמים.
- לקצוץ או לגרר את שאר הכרוב.
- להכניס את הכרוב לצנצנת זכוכית סטרילית. לדחוס טוב את הכרוב בתוך הצנצנת.
- כאשר הצנצנת כמעט מלאה להוסיף את המלח.
- להניח מעל את עלי הכרוב השלמים, ולדחוס היטב. הם אמורים להגיע בצפיפות עד הפתח של הצנצנת.
- לשפוך מעל את המים עד שהכרוב מכוסה לחלוטין.
- לאטום את הצנצנת, להניח בקערה קטנה (בגלל התסיסה נוזלים יכולים לצאת החוצה)
- לאחסן על השיש ל-5 ימים (לא במקרר).
- אחרי 5 ימים לפתוח את הצנצנת בזהירות, להוציא עם מזלג (לא עם הידיים) את עלי הכרוב השלמים ולזרוק אותם.
- להעביר לכלי סגור ולהכניס למקרר.
ניתן להוסיף לסלטים, לכריכים, לארוחה עיקרית כתוספת ועוד.
***
למה לזרוק את עלי הכרוב השלמים?
לא חובה לזרוק. ניתן לאכול גם אותם