משום מה, מסיבה שלא ממש ברורה לי, עור שזוף נחשב בתרבות המערבית כעור יפה. אני רואה נשים, שוכבות על המגבת בחוף הים, מורידות את כתפיות החזייה כדי שלא יהיה סימן, ומאפשרות לשמש לעשות את העבודה שלה.
מצד שני, אני רואה גם מודעות הולכת וגדלה לסכנות הטמונות בשיזוף כזה ואנשים רבים משתמשים במסנני קרינה, מה שחשוב לעשות. אולם, מה שרוב באנשים לא יודעים זה שרוב מסנני הקרינה, ברגע שהם באים במגע עם השמש, הם בעצמם מסוכנים לעור. לכן החלטתי לעשות קצת סדר בכל עניין השיזוף ומסנני הקרינה.
שיזוף הוא מנגנון ההגנה של העור מפני עודף קרינה. כאשר קרני השמש האולטרה סגולות פוגעות בעור, העור מייצר בתגובה כדורי מלנין, שהם הפיגמנט החום המהווה את השיזוף. המלנין מהווה מסנן הגנה טבעי. עור כהה עמיד יותר בפני נזקי השמש, לעומת עור בהיר הסופג יותר מקרינתה. לא כל סוגי העור מגיבים לקרינת השמש באותו אופן. אצל אנשים שעורם כהה מטבעו יהיה השיזוף בלתי מורגש. בעלי עור כהה פחות ישתזפו במהירות, ובעלי עור בהיר ישתזפו מעט ויינזקו הרבה. לבקנים (אלבינו), אנשים חסרי פיגמנט לחלוטין, לא ישתזפו לעולם.
ישנם שני סוגים של קרם הגנה – אלו שבולעים את קרינת השמש האולטרה סגולה המזיקה ע"י חומרים שיוצרים תגובה כימית עם חלקיקי הקרינה, ואלו שדוחים אותה ע"י כך שיוצרים פשוט מחסום פיסי ולא נותנים לקרינה לחדור לגוף. ז"א שניתן לחלק את שני סוגי מסנני הקרינה ל: 1. קרמים כימיים 2. קרמים פיסיקליים. שני הסוגים נבדלים זה מזה ביכולת שלהם להגן מפני קרינת UVA ו- UVB כתלות ברכיבים הנמצאים בקרם. הקרמים הפיסיקליים, פשוט מונעים מהקרינה מלהיכנס לגוף מונעים גם את UVA וגם את UVB.
קרמים המבוססים על חומרים הפעילים כימית מסוכנים ואינם בריאים לחלוטין. חומרים אלו יכולים לגרום לסרטן בעצמם, במגע עם העור, מעבר לכך שהם אלרגניים.
בדקו את קרם ההגנה שלכם ואם הוא מכיל אחד או יותר מהחומרים הבאים – השליכו אותו ואל תשתמשו:
- Para amino benzoic acid (PABA)
- Octyl salicyclate
- Avobenzone
- Oxybenzone
- Cinoxate
- Padimate O
- Dioxybenzone
- Phenylbenzimidazole
- Homosalate
- Sulisobenzone
- Menthyl anthranilate
- Trolamine salicyclate
- Octocrylene
תגובות אלרגיות
היו מספר מחקרים שהראו תגובות אלרגיות לחומרים הנמצאים בקרמים הכימיים במיוחד לחומר הנקרא Oxybenzone. לעומתם, הקרמים המכילים טיטניום דיאוקסיד, או אבץ אוקסיד, אינם נספגים לתוך העור (כמו הקרמים הכימיים) והמינרלים הנמצאים בהם פשוט נשארים על העור ומסלקים את קרינת ה- UV לפני שהיא עושה נזק.
יותר מכך, עלה הספק של בטיחותם של מסנני הקרינה הכימיים. מחקרים הראו שיש להם את הפוטנציאל להתערב במערכת ההורמונאלית של הגוף ע"י חיקוי ההורמון אסטרוגן. כמה מחקרים הראו שישנם חומרים כימיים שונים בקרם, Oxybenzone בניהם, אשר מתנהגים כמו אסטרוגן בבדיקות המעבדה, וגרמו לתאים סרטניים לגדול מהר יותר . לפעמים נדמה כי חומרים אלו שנמצאים בקרם לא נספגים דרך העור, אולם בדיקות מעבדה הראו כמויות קטנות של חומרים אלו בשתן – דבר שמחייב זהירות יתר עם ילדים אשר חילוף החומרים שלהם לא כל כך יכול להתמודד עם כמויות גדולות של כימיקלים אלו.
שימו לב – ככל שמקדם ההגנה של הקרם גבוה יותר, כמות החומר הכימי שמסנן את הקרינה גבוהה יותר ולכן מסוכן הרבה יותר.
מסנני קרינה פיסיקליים
אם אתם כמוני, אוהבי המדע הבדיוני, בודאי אתם זוכרים את קפטן קירק, שמפקד על ספינת החלל אנטרפרייז, ונותן הוראה "להרים מגנים". באותה שנייה שספינת החלל מרימה מגנים, נוצרת שכבת אנרגייה העוטפת את החללית ושומרת עליה מפני התקפות של האוייב. כלי הנשק, הלייזרים והפצצות לא מצליחות לחדור מבעד למעטפת. כך אני רואה את מסנני הקרינה הפיסיקליים – אלו הם חומרים שפשוט מהווים מחסום לקרני השמש ולא מאפשרים להן לחדור – שכבת הגנה. החומרים האלו הם טיטניום דיאוקסיד או אבץ אוקסיד שהינם כיום יותר בטוחים לשימוש. הם גם לא אלרגניים וגם מהווים הגנה בפני קרני UVA ו- UVB .
לעומת הקרמים הכימיים, הקרמים הפיזיקלים מכילים מרכיבים היוצרים מחסום פיסיקלי ואלו הם: טיטניום 7-די אוקסיד או אבץ אוקסיד. אלו יוצרים פחות תגובות אלרגיות ופחות מסוכנים . ילדים קטנים חייבים לשים לב הרבה יותר, וגם אנשים בעלי עור רגיש. הקרמים הפיסיקליים אינם שורפים בעיניים לעומת הקרמים הכימיים שיכולים להתערבב עם הזיעה ולצרוב בעיניים.
אני יודעת שתשאלו אותי – אז איזה קרם לקנות?
הקרם הפיסיקלי היחידי שמצאתי היום בארץ הוא של חברת מאמי קר. זה אמנם קרם לתינוקות, אולם אצלנו כל המשפחה משתמשת בו.
אם אתן מכירות חברות נוספות שמייצרות קרם הגנה פיזיקלי על בסיס טיטניום אוקסיד או אבץ אוקסיד – אמרו לי. אשמח להכיר.
הרצאה – לשמור על העור – איך להראות מצויין, להימנע מקמטים, ואיך להגן על העור מהשמש – היום ב 35% הנחה
– לחצו כאן לפרטים –

תודה, איילת, על הפוסט החשוב הזה. אני כבר שנים מנסה להסביר לאנשים עד כמה לא בריא למרוח קרם "הגנה" ולחשוב ש-זהו זה, עכשיו אפשר לצאת לשמש ולהישרף… לגבי קרם בריא יותר, ראיתי אצל מיכל לוין סבון טבעי קרם מחומרים טבעיים. שווה בדיקה.
תודה שרה יקרה על ההמלצה.
היי איילת. מה דעתך על ווילדה, או לה רוש פוזה?
לא מכירה את קרם ההגנה של וילדה אבל היא חברה נהדרת ובד"כ יש לה תכשירים מצויינים.
את רוש פוזה לא מכירה. אשמח להכיר.
שלום איילת, אני משתמשת כבר שנים כהגנה לפנים בקרם Avene. האם הוא טוב לדעתך. תודה.
הי עדי, אני לא מכירה את רשימת הרכיבים של מוצר זה.
בדקי אם הקרם מכיל משהו מרשימת הרכיבים שלא המלצתי או אלו המומלצים?
תודה רבה איילת, התחבטתי בנושא החשוב הזה לאחרונה ואת עשית סדר לגבי החומרים המזיקים.
יש לי בבית קרם הגנה מהשמש של חברת ANANDA, מיוצר בישראל שעונה על הקריטריונים שכתבת.
תודה אורה יקרה.
יופי! שמחה להכיר עוד קרם טוב 🙂
la roche posay
חברה שוויצרית, משווקת מוצרים דרמו-קוסמטים
איילת יקרה תודה רבה
האם לדעתך הקרם של SEBOCALM לעור רגיש עונה על הקריטריונים?
הם לא מפרסמים הרכב.
תודה
עפרה
אני לא מכירה את הקרם עפרה,
כך שקשה לי לומר ללא רשימת הרכיבים.
את יכולה ליצור עם שרות הלקוחות שלהם קשר ולבקש שישלחו לך רשימת רכיבים
שלום אילת, תודה על המידע החשוב. האם אולטרסול לילדים של ד"ר פישר לא מומלץ? אני מורחת לילדים שלי כל יום…
תמר יקרה, הסתכלי על רשימת הרכיבים ובדקי אם יש שם את אלו שכתבתי.